baner
/>

Proslavljen Dan Opštine 17.septembar

PROSLAVLJEN DAN OPŠTINE ŽABLJAK
Svečanom sjednicom proslavljen je 17. septembar, Dan opštine Žabljak. Svečanu skupštinu otvorio je Predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević koji je pozdravio prisutne, čestitao Dan Opštine uz isticanje da 2021. godina ima posebnu simboliku i značaj jer se obilježava  150 godina od osnivanja Žabljaka.
U svom obraćanju, pomenuo je najvažnije poslove i aktivnosti, sa kratkim informacijama o stepenu realizacije, vrijednostima i daljim planiranim koracima:
- Izgradnja javne garaže, koja će obezbijediti 130 novih parking mjesta. Objekat je vrijedan oko 800 hiljada eura,  finansira se sredstvima opštinskog budžeta, a radovi su u završnoj fazi.  U 2020. godini, završen je i višegodišnji projekat uređenja trotoara, za koji je u prošloj godini izdvojeno oko 160 hiljada. 
- Za asfaltni zastor, u prethodnoj godini, utrošeno je ukupno preko milion eura, i to iz opštinske kase više od 400 hiljada. Na seoskom području asfaltirano je ili rekonstruisano blizu 13 km puteva. Sanirana su i potezno presvučena oštećenja u užem centru grada i prigradskoj zoni. Po dobroj praksi iz ranijeg perioda, i krajem 2020. godine, u saradnji sa Vojskom Crne Gore, izvršena je opravka ukupno skoro 35 km makadamskih puteva.
- Sredstvima državnog budžeta,  finansirano je projektovanje  i izgradnja ulice kod TC Aroma- Ulica Nova I, ukupne vrijednosti 185 hiljada eura. 
- Završena je izgradnja fekalne kanalizacije u obuhvatu LSL Kovačka Dolina II, takođe finansirana sredstvima države u visini od oko 230 hiljada eura, dok je kroz projekat “Norveška za Vas” izgrađena i kanalizacija u ulici Vučedolskoj.
- Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u oblasti vodosnabdijevanja započeti su radovi na vodovodu Razvršje, koji su završeni u tekućoj godini. Osim navedenog, završeni su radovi na vodovodu Njegovuđa- faza II i kaptaži Restovac, saniran je rezervoar u selu Podgora, a preko projekta IFAD izgrađen je vodovod u selu Dobri Nugo.
- Vodilo se računa i o brojnim drugim potrebama našeg grada, pa je tako do kraja prošle godine: adaptirana škola u Virku, izdvojena sredstva za uređenje objekta ambulante u MZ Njegovuđa, u saradnji sa NTO i TO Žabljak uređeno je izvorište Varezina voda, izdvojena su sredstva za uređenje stambene zgrade u Ulici Božidara Žugića, uređen potez potpornih zidova u gradu prema autobuskoj stanici, zamijenjeni prozori i vrata na školi na Maloj Crnoj Gori, kao i adaptiran Omladinski dom u Uskocima.
- Ambasada Bugarske donarala je novo medicinsko vozilo i medicinsku opremu za Zdravstvenu stanicu Žabljak, ukupne vrijednosti 29 hiljada eura.
- Počinje realizacija radova na fekalnoj kanalizaciji u tri poprečne ulice u naselju Staro Pazarište i priključenje na ulicu Mojkovačke bitke, za dio Ulice Narodnih heroja od skretanja za hotel Planinku do Ski hotela. Ubrzo će biti raspisan i tender za radove na asfaltnom zastoru prema Planu razvoja i održavanja puteva za 2021. godine, usvojenom od strane SO Žabljak, kao i za uređenje rezervoara i kaptaže vodovoda u Studencima, koje će sufinansirati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
- U toku je tender za deponiju građevinskog otpada i dodatnu kadu komunalnog otpada, a u pripremi je i tender za nabavku mašine za čišćenje snijega.

Svečanosti su prisustvovali Ambasadori Bugarske i Slovačke, zamjenik predsjednika pobratimske opštine Vrnjačka Banja, Predsjednici Opština Kolašin, Šavnik, Mojkovac, Petnjica, Predsjednik Skupštine Opština Plužine, predstavnici institucija obrazovanja- ministarka Vesna Bratić, kulture, zdravstva, turizma, privrede i poljoprivrede, a na adresu Opštine stigao je i veliki broj čestitki.
U prijepodnevnim satima u organizaciji Udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, povodom Dana oslobođenja Žabljaka,17.septembra, članovi ove organizacije položili su cvijeće na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora.
Na svečanoj sjednici dodijeljena je i nagrada “17. septembar”. Predsjednik opštine nagradu je uručuo Službi održavanja Crnogorskog elektrodistributivnog Sistema, za pregalački rad na obezbjeđivanju napajanja električnom energijom u najekstremnijim vremenskim uslovima.

Dokument
Nazad