AGRO BIZNIS CENTAR - TIPOLOGIJA USLUGA I SAVJETA U STOCARSTVU

TIPOLOGIJA SAVJETA I USLUGA U STOCARSTVU

1. NJEGA ŽIVOTINJA
- Postupak sa životinjama,
- Higijena životinja,
- Njega papaka,.

2. ISHRANA ŽIVOTINJA
- Tehnologija pripreme 
- Savjeti za pripremu koncentrovanih hraniva,pravilan izbor komponenti 
- Nacin hranjenja, i kolicina hrane u zavisnosti od uzrasta i proizvodnog ciklusa životinje,
- Skladištenje i cuvanje stocne hrane,
- Korišcenje pašnjaka i livada 
3. PROIZVODNJA MLIJEKA
4. SELEKCIJA
- Izbor priplodnih grla, izbor rase, odgajivacki cilj,
- Vodenje maticne evidencije,
- Kontrola produktivnosti,kontrola efikasnosti plodnosti (interval telenja, indeks osjemenjavanja,servis period)
- .Kontrola mlecnosti (kvantitet i kvalitet mlijeka).

5. REPRODUKCIJA ŽIVOTINJA
- Polna i priplodna zrelost
- Polni žar i polni ciklus i sinhronizacija estrus
- Gravidnost,
- Porodaj,
- Prirodno parenje i vještacko osjemenjavanje

6. SISTEMI DRŽANJA ŽIVOTINJA, IZGRADNJA I ADAPTACIJA STOCARSKIH OBJEKATA

- Sistemi držanja (slobodni,  vezani, kombinovai)
- Izbor lokacije za izgradnju staje,
- Mikroklimatski uslovi u objektima (temperatura, gasovi, vlažnost, osvetljenje, grijanje),
- .Oprema i uredaji u objektima za smještaj stoke(hranilice, pojilice),
- Izgradnja objekata za pripremu i smještaj stocne hrane,
- Higijena stocarskog objekta;pranje objekta i opreme,mehanicko cišcenje,dezinfekcija,deratizacija,dezinsekcija.

7. HIGIJENSKE I PREVENTIVNE MJERE U ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI ŽIVOTINJA

- Kondicija i zdravstveno stanje životinja,
- Preventivne mjere i ukazivanje na ekonomski znacaj bolesti životinja i preventivnih mjera,
- Upucivanje na konsultacije s veterinarima
- Zaštita covjeka(proizvodaca)od uzgojnih bolesti životinja.

8. SAJMOVI I  IZLOŽBE STOKE


 ADVICE AND SERVICES IN LIVESTOCK BREEDING

1. CARE OF ANIMALS
- Treatment with animals,
- Animal hygiene,
- Hoof care.

2. FEEDING OF ANIMALS
- Preparation technology
- Tips for preparing concentrated nutrients, the right choice of components,
- Feeding method, quantity of food depending on the age and production cycle of the animal,
- Storage  of fodder,
- Pasture and meadow use.

3. MILK PRODUCTION

4. SELECTION
- Choice of breeding animals, race choice, breeding goal,
- Keeping of the register,
- Productivity control, fertility efficiency control (calving interval, insemination index, service period)
- Milk control (quantity and quality of milk).

5. REPRODUCTION OF ANIMALS
- Sexual and fertile maturity
- Gender and sex cycle and estrus synchronization
- Gravity,
- Birth,
- Natural mating and artificial insemination.

6. ANIMAL CARE, CONSTRUCTION AND ADAPTATION OF LIVESTOCK FACILITIES
- Holding systems (free, tied, combined)
- Choosing a location for building a barn,
- Microclimatic conditions in buildings (temperature, gases, humidity, lighting, heating),
- Equipment and appliances in livestock housing facilities (feeders, watering cans),
- Construction of facilities for preparation and placement of animal feed,
- Hygiene of the livestock building; washing of the facility and equipment, mechanical cleaning, disinfection, pest control, disinsection.

7. HYGIENE AND PREVENTIVE MEASURES IN ANIMAL HEALTH
- Animal health and condition,
- Preventive measures and pointing out the economic importance of animal diseases,
- Referral to consultation with veterinarians
- Producer protection from breeding diseases of animals.

8. FAIRS AND EXHIBITIONS LIVESTOCK

COPYRIGHT © 2013 WEB CENTER. ALL RIGHTS RESERVED